Print pagina

De Riepe mei 2011'Legalize it!'

Tekst: Heiko Eckert

We moeten bezuinigen. Het hele land. Ook het openbaar ministerie en bij de politie. Rechtbanken ook. Geheel ongevraagd haal ik maar eens een voorstel van stal waar je Fred Teeven niet snel mee zult zien aankomen. Laten we wiet gewoon legaal maken. Niks gedogen. Gewoon vanaf het begin tot het eind eerlijke handel.

Dat zou een enorme besparing betekenen voor alle partijen in het strafrecht. Ik kan het niet becijferen maar het bedrag dat bespaard wordt moet enorm zijn.

Ik denk dat u geen idee heeft hoeveel zaken er zijn die gaan over het telen van wiet. Met enige regelmaat zit ik daar weer met iemand die honderdtwintig plantjes op een zolder heeft gehad. Eerlijk gezegd vraag ik me dan vaak af wat we daar met zijn allen aan het doen zijn.

Het gedoogbeleid is zo krom als een hoepel. Of iets is mag wel of iets mag niet. Een tussenweg is er niet.

Een coffeeshop is een winkel die geen voorraad mag hebben. Bovendien zijn leveranciers strafbaar en dus crimineel. Geen winkel kan onder die voorwaarden bestaan.

Naast al die strafzaken over de productie hebben we dan ook nog zaken van overvallen op wietkwekers. Het idee van de overvaller daarbij is dat de kans niet zo groot is dat iemand met een kwekerij aangifte gaat doen als hij overvallen is. Allemaal gevolg van het idee dat je het wel mag kopen en roken maar dat het nergens verbouwd mag worden.

Wat zijn dan de argument die worden genoemd bij veroordelingen? Er zijn twee argumenten die altijd weer voorbij komen. Drugs zijn schadelijk voor de volksgezondheid en het gebruik van drugs brengt vaak andere vormen van criminaliteit met zich mee.

Dat zijn dooddoeners. Wiet is slecht voor de volksgezondheid omdat het allemaal stiekem gekweekt wordt en er dus geen regels bestaan. Wiet is doorgefokt tot een soort superwiet waardoor het tegenwoordig bijna een harddrug is. Dat kan alleen omdat er geen regels bestaan voor kwekers.

Al die kwekers gooien er van alles aan bestrijdingsmiddelen overheen omdat er geen regels bestaan. De grootste bedreiging voor de volksgezondheid is dus het gedoogbeleid van de overheid. Anders was er misschien wel eko-wiet te koop.

Dat er kwekerijen op zolders staan van rijtjeshuizen met groot brandgevaar, ligt ook niet aan die plant. Ook dat ligt het beleid. Anders waren er wel gewone wietboerderijen die zich aan regels moeten houden voor een vergunning.

De andere vormen van criminaliteit die erbij komen kijken zijn ook grotendeels het gevolg van het gedoogbeleid. Wanneer er gewoon goeie wietboeren zouden bestaan met een vergunning dan zouden de prijzen lager zijn, werd er geen geld meer witgewassen en zouden ze niet zo makkelijk overvallen worden.

Slechte en willekeurige argumenten dus om straffen uit te delen. Alcohol is een stuk erger als je het over volksgezondheid hebt en bijkomende criminaliteit.

Genoeg redenen om wiet te legaliseren. Hoeven wij ons in het strafrecht er niet meer bezig te houden en bezuinig je enorm. En ik bevind me in goed gezelschap. Frits Bolkestein, de geest van Bob Marley, Els Borst en Snoop Dogg schijnen ook voorstander te zijn. Tegenover de willekeurige argumenten die nu gebruikt worden voor een veroordeling kun je ook zo een paar argumenten verzinnen die net zo sterk zijn en waarom er geen straf moet worden opgelegd.

Tegenover volksgezondheid de cultuur. Zonder wiet geen reggae, geen rap en heel veel andere muziek. De schilderkunst zou ook minder hebben voortgebracht. Bovendien wordt er gesproken over criminaliteit die samenhangt met wiet maar nooit over hoe vredelievend je wordt van het roken.

De rechtbank zou ook kunnen zeggen. "Op basis van historische gegevens is er een gerechtvaardigd vermoeden dat verdachte door het telen van grote hoeveelheden wiet een belangrijke bijdrage aan vele kunstuitingen heeft geleverd en de creativiteit van de samenleving in het algemeen. Daarnaast is het bekend dat het gebruiken van hennep doorgaans zorgt voor ontspanning bij de gebruiker. Verdachte heeft hiermee vermoedelijk veel zinloze agressie voorkomen."

Net zo makkelijk. Hopelijk verdwijnt het ooit eens helemaal uit het strafrecht en kunnen we ons bezig houden met zaken die er wel toe doen. Zou een hoop belastingcenten schelen.

Als Fred Teeven een beetje relaxt is snapt ie dat ook wel.

Heiko Eckert is vaste columnist voor de daklozenkrant van Noord-Nederland, De Riepe.

Terug naar het nieuwsoverzicht